Infiintata in anul 2005 prin desprindere de comuna Tamasi, comuna Gioseni este situata in partea Nordica a Grupului Pentru Dezvoltare Locala – GAL Bacaul Verde, pe malul stang al raului Siret, in judetul Bacau, la aproximativ 20 km departare, spre sud-est de municipiul Bacau.

      Localitatea Gioseni este compusa dintr-un singur sat, cu acelasi nume, care se intinde pe o suprafata de 2.895 ha. Ea este strabatuta de drumul judetean 252 B, ce face legatura intre comuna Gioseni si comuna Horgesti, in partea de sud-est, si cu comuna Tamasi in partea de nord.

     Conditiile naturale din perimetrul comunei Gioseni sunt cele caracteristice Culoarului Siretului, cu particularitati determinate de asezarea geografica intr-o zona de dealuri, de campii joase (subsidente) si lunci. Localitatea Gioseni se inscrie pe un culoar larg, depresionar, urmarind valea Siretului pe un caracter asimetric, evident influentat de regimul tectonic diferit al celor doua mari unitati geostructurale de orogen si de platforma pe care Siretul le desparte. Culoarul corespunde teraselor inferioare ale raului Siret, care sunt marginite catre est de versanti abrupti, fara terase, apartinand Colinelor Tutovei (din cadrul Podisului Moldovei), iar catre vest de valea Siretului, respectiv lunca acestuia, apartinand Culoarului Siretului. Zonele colinelor si a platourilor inalte situate in jumatatea estica a teritoriului sunt in majoritate impadurite.

Date statistice :

Nume Gioseni
Județ Bacău

Cod SIRUTA 26346

Populație (2011) 3.208 locuitori

Suprafață 28,95 km2
Densitate 110,81 loc/km2

Profilul economic al comunei Gioseni „este caracterizat prin resursele naturale şi umane existente” . Comuna „are un profil economic agro-zootehnic, activitatea desfăşurându-se numai în sector particular, gospodării individuale, atât în sectorul producţiei vegetale cât şi al creşterii animalelor.

Suprafaţa mare a fâneţelor şi păşunilor pe teritoriul comunei oferă condiţii favorabile pentru dezvoltarea sectorului zootehnic. Terenul arabil este cultivat în principal cu legume şi plante furajere.

În comuna Gioseni, economia locală este realizată şi prin agenţi economici de tip privat” care se ocupă în principal de „comerţul cu amănuntul, farmacie, instalaţii electrice, materiale de construcţii” . De asemenea, „în comună îşi mai desfăşoară activitatea mici fermieri, în zootehnie şi legumicultură” .

În ceea ce priveşte „producţia agricolă” , menţionăm faptul că în anul 2008 pe o suprafaţă arabilă de 1700 ha s-au cultivat: grâu – pe 25 hectare (obţinându-se o producţie medie de 5000 kg/ha) ; porumb – 1200 hectare (obţinându-se o producţie medie de 4000 kg/ha) ; lucernă – 125 hectare ; legume – 150 hectare ; vie – 14 hectare .

Privitor la activitatea din sectorul zootehnic , menţionăm că în anul 2008 efectivul de animele era următorul: 500 bovine ; 1000 porcine ; 700 ovine ; 120 caprine ; 100 cabaline ; 150000 păsări . În acelaşi an au fost consemnate în comuna Gioseni 500 familii de albine .

 În Gioseni exista un numar de 4 unitati de invatamant si anume :Scoala Generala “Ion Strat” cu clasele I-VIII,cu un numar total de 474 de elevi care iau parte la cursuri in 16 sali de clasa si 3 gradinite cu un numar total de 185 de prescolari.
             De asemenea,in incinta scolii s-au desfasurat si cursuri de arte si meserii.In anul 2004 scoala a fost reabilitata si modernizata prin fonduri de la Banca Mondiala.Exista de asemenea o gradinita de copii cu cinci sali de clasa,modernizata de grupul italian “Danielle”.Pe langa aceasta,la Manastirea Romano-Catolica “Carol Borromeu” functioneaza o gradinita moderna,frecventata de 40 de copii.In curtea scolii generale,in anul 2008 a fost finalizata constructia unei Sali de sport prin intermediul Ministerului Dezvoltarii,Lucrarilor Publice si Locuintei.

In comuna activitatea culturala se desfasoara intr-o cladire incapatoare edificata de parohia catolica din zona,aceasta avand denumirea de “Casa Tineretului”,cu dimensiuni de 35mX25m, si cu o capacitate de 1000 de locuri.Aici au loc aniversarile locuitorilor,praznicele si serbarile comunitare.Cladirea insumeaza 2 sali mari, o biblioteca si o sala de conferinte

Parohia Romano-Catolica Gioseni

          Prezenta credinciosilor romano-catolici din Gioseni are o vechime mare in negura istoriei.Ei au un trecut framantat,cunoscandu-se de prin secolul al XV-lea aparitia lor in aceste tinuturi,cand au format o comunitate compacta cu emigranti transilvaneni sositi de peste Carpati in tinuturile si satele Moldovei.Monedele gasite aici,prima biserica ce dateaza din timpul lui Stefan cel Mare,cat si cimitirul din curtea Manastirii Sf. Carol Borromeu reprezinta vestigii ce atesta stabilirea catolicilor pe aceste meleaguri.Asistenta religioasa s-a facut la parohia Faraoani pana in 1850.Ulterior,comunitatea a fost repartizata la parohia nou infiintata-Valeni.

Biserica Romano-Catolica “Sfantul Ioan Botezatorul”

Intre anii 1840-1850 s-a construit o capela in centrul satului si un cimitir in jurul acesteia.Acest lacas a fost insa provizoriu, pentru ca,intre anii 1855-1864 a fost construita pe un deal in afara satului,biserica veche “Sf. Ioan Botezatorul” cu dimensiunile de 25mX10M.Pictura a fost realizata de pictorul Skaia in anul 1869.Biserica a fost dotata cu o orga clasica “Colonvitz” in anul 1877.In timpul cutremurului din anul 1940 turnul bisericii a fost daramat iar la 4 martie,in urma altui cutremur,biserica a suferit daune importante,devenind impracticabila si foarte periculoasa pentru celebrarile liturgice.
In anul 1977 au inceput lucrarile pentru biserica noua cu hramul “Sf. Ioan Botezatorul”,cea pe care o stim si astazi.Lucrarile bisericii s-au finalizat  in anul 1983,iar sfintirea lacasului a avut loc in ajunul sarbatorii ”Sf.Ioan Botezatorul”,in anul 1991,participand la consacrare Episcopul Petru Gherghel,Episcopul Ioan Robu si Nuntiul apostolic de atunci,John Bucovski. In ziua de 24 iunie se serbeaza hramul  acestei biserici,fiind o zi insemnata pentru comunitatea romano-catolica din comuna ,aceasta sarbatoare fiind pastrata si transmisa din generatie in generatie.

Manastirea Romano-Catolica “Carol Borromeu”
Este localizata in partea de sud a comunei,fiind o constructie impunatoare.Hramul este sarbatorit pe data de 4 noiembrie.
Biserica ortodoxa “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril “
In anul 1990,langa biserica veche s-a construit o biserica noua cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril.Aceasta biserica a fost dotata cu centrala termica proprie.