Turism

Parohia Romano-Catolica Gioseni
          Prezenta credinciosilor romano-catolici din Gioseni are o vechime mare in negura istoriei.Ei au un trecut framantat,cunoscandu-se de prin secolul al XV-lea aparitia lor in aceste tinuturi,cand au format o comunitate compacta cu emigranti transilvaneni sositi de peste Carpati in tinuturile si satele Moldovei.Monedele gasite aici,prima biserica ce dateaza din timpul lui Stefan cel Mare,cat si cimitirul din curtea Manastirii Sf. Carol Borromeu reprezinta vestigii ce atesta stabilirea catolicilor pe aceste meleaguri.Asistenta religioasa s-a facut la parohia Faraoani pana in 1850.Ulterior,comunitatea a fost repartizata la parohia nou infiintata-Valeni. 
Biserica Romano-Catolica “Sfantul Ioan Botezatorul”

  Intre anii 1840-1850 s-a construit o capela in centrul satului si un cimitir in jurul acesteia.Acest lacas a fost insa provizoriu, pentru ca,intre anii 1855-1864 a fost construita pe un deal in afara satului,biserica veche “Sf. Ioan Botezatorul” cu dimensiunile de 25mX10M.Pictura a fost realizata de pictorul Skaia in anul 1869.Biserica a fost dotata cu o orga clasica “Colonvitz” in anul 1877.In timpul cutremurului din anul 1940 turnul bisericii a fost daramat iar la 4 martie,in urma altui cutremur,biserica a suferit daune importante,devenind impracticabila si foarte periculoasa pentru celebrarile liturgice.
            In anul 1977 au inceput lucrarile pentru biserica noua cu hramul “Sf. Ioan Botezatorul”,cea pe care o stim si astazi.Lucrarile bisericii s-au finalizat  in anul 1983,iar sfintirea lacasului a avut loc in ajunul sarbatorii ”Sf.Ioan Botezatorul”,in anul 1991,participand la consacrare Episcopul Petru Gherghel,Episcopul Ioan Robu si Nuntiul apostolic de atunci,John Bucovski. In ziua de 24 iunie se serbeaza hramul  acestei biserici,fiind o zi insemnata pentru comunitatea romano-catolica din comuna ,aceasta sarbatoare fiind pastrata si transmisa din generatie in generatie. 

Manastirea Romano-Catolica “Carol Borromeu” 
 Este localizata in partea de sud a comunei,fiind o constructie impunatoare.Hramul este sarbatorit pe data de 4 noiembrie.
Biserica ortodoxa “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril “
In anul 1990,langa biserica veche s-a construit o biserica noua cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril.Aceasta biserica a fost dotata cu centrala termica proprie.
Înapoi


Chestionare

Cum apreciati actuala administratie ?

Foarte buna

Buna

Sub asteptari

Votează